GASZTRO színpad - július 19. szerda 17.00
Helyi Ízek – Nika Róbert (gasztrobarát) – Szép Bence (konferanszié) – Tóth Tamás (fesztiváligazgató)
Kapros nyúlragu leves krumpligombóccal
Hozzávalók 6 főre:
40 dkg nyúlhús
40 dkg vegyes leveszöldség ( sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó )
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 dkg zsír
só, őrölt bors, fűszerpaprika ízlés szerint
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 csokor friss kapor
1 citrom kifacsart leve
1 pohár Dr. Oetker Creme Vega
A burgonyagombóchoz:
30 dkg öregkrumpli pucolva
15 dkg liszt
1 tojás
1 tk. zsír
só, őrölt bors, szerecsendió
A nyúlhúst apróra vágjuk. A 4 dkg zsíron átpirítjuk a húst, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és a vegyeszöldséget. A húst és a zöldséget átpirítjuk, sózzuk, megszórjuk őrölt borssal, fűszerpaprikával, majd felengedjük vízzel. Beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hús megpuhul. Mikor a hús puha, a vegakrémet összekeverjük kevés forró levessel (hőkiegyenlítést végzünk), majd beleöntjük a levesbe. Megszórjuk frissen vágott kaporral, majd ízlés szerint savanyítjuk 1 citrom kifacsart levével.
Közben elkészítjük a burgonya gombócot. A burgonyát apró kockára vágjuk, sós vízben megfűzzük. Amikor megfő, leszűrjük, összetörjük, kihűtjük. Hozzá keverjük a 15 dkg lisztet, 1 tojást, 1 tk zsírt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerencsendiót reszelünk rá. Kiskanállal vagy lisztes kézzel apró gombócokat (galuskákat) formálunk belőle, majd belefőzzük a levesbe. Amikor a gombócok feljönnek a leves tetejére, fogyasztható.
Aki sűrűbbre szeretné elkészíteni a levest, az a hús és zöldségek megpirítása után szórjon az ételbe 2 ek. lisztet, keverje el a pirított dolgokkal, és csak utána engedje fel vízzel. Vagy a 2 ek. lisztet keverje el a vegakrémmel csomómentesre, úgy öntse a levesbe. A levesbe ízlés szerint tehető babérlevél, tárkony, majoránna.