GASZTRO színpad - július 21. péntek 17.00
Bede Róbert - mesterszakács, a Tv Paprika séfje, műsorvezető
Sárgarépás rizottó konfitált nyúlmájjal, sült nyúlgerinccel, hideg uborkalével
Hozzávalók 6 főre:
-nyúlmáj 30dkg
-nyúlgerinc filé 30 dkg
-rizottó rizs 50 dkg
-vöröshagyma 10 dkg
-sárgarépa 20 dkg
-kígyóuborka 15 dkg
-vaj 30 dkg
-parmezán sajt 10 dkg
-száraz pezsgő 1 dl
-zöldségalaplé 1.5 l
-olívaolaj 1 dl
-borecet 15 ml
-friss kapor 1 cs
-sáfrány 0.10 gr
só, őrölt bors
A májat sózzuk, borsozzuk majd írótlanított olvasztott forró vajba helyezzük. 90 fokos sütőben 1.5 óra alatt puhára "főzzük". Kevés vaj és olívaolaj keverékén a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a kockára vágott sárgarépát, néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a rizottó rizst. Felmelegítjük és felöntjük pezsgővel. Sózzuk, fűszerezzük sáfránnyal, őrölt borssal és miután elforrt a leve felöntjük annyi forró alaplével, hogy éppen ellepje. Ezt ismételjük egészen addig míg a rizs fogkemény nem lesz. Tűzről lehúzva belekeverjük a hideg vajat, a reszelt parmezánt és a friss vágott kaprot. A nyúlgerincből szeleteket vágunk és sózva, borsozva kevés olívaolajban hirtelen megsütjük, néhány percig pihentetjük. Tálaláskor a borecettel, olívaolajjal, sóval, borssal pépesített uborkával öntözzük és tetejére helyezzük a forró májat és gerinchúst.